Benens Vener Bilder

Benens Vener

Få snyggare ben med Nd:YAG laserbehandling


Vilka behandlingsalternativ har jag?


Med åldern blir ventilerna i benens vener mindre effektiva, så att mindre blod pumpas tillbaka från benen. Detta innebär att blodkärlen i benen blir större, mörkare och mer synliga. I värsta fall kan åderbråck bildas, som kräver kirurgisk behandling (ven stripp). Vissa kärl kan behandlas genom injicering (scleroterapi). Mindre kärl (ben telangiectasias) behandlas ofta med laser, såsom Ellipse Nd:YAG laser.


Hur fungerar en behandling med Ellipse?


Vid en Ellipse venbehandling på benen används en exakt beräknad puls av laserenergi, exakt riktad mot kärlet som behandlas. Detta gör att blodet i kärlet värms upp, vilket för med sig att kärlväggen kollapsar. Kärlet reabsorberas naturligt genom dina vita blodkroppar. Huden som omger kärlet påverkas inte av behandlingen.


Kan jag behandlas?


Det beror på storleken på benens kärl och även på din medicinska bakgrund. Din läkare kan ge dig råd om dina kärl är för stora för behandling eller om du har en av de få befintliga medicinska tillstånd som kan göra dig olämplig för denna typ av behandling.


Gör det ont?


Vid Ellipse venbehandling på benen används det senaste inom kylteknik - SoftCool™ för att minimera obehag och skydda omgivande hud. De flesta tycker att behandling av mindre kärl är praktiskt taget smärtfritt. Även behandling av större kärl är endast milt obekvämt. Resultatet är värt det, Ellipsebehandlingen gör mindre ont än de flesta andra Nd:YAG behandlingar.


Måste jag vidta speciella åtgärder före och efter behandlingen?


Undvik sol under fyra veckor fram till behandlingen och undvik rökning i fyra timmar innan behandlingen börjar (rökning gör att kärlen dras samman och det blir mindre kvar av kärlet att behandla). Efter behandlingen bör du undvika sol i 30 dagar, även om det inte finns några tecken på inflammation i det behandlade området. Använd solskydd (minst SPF 30) om du inte kan undvika att utsätta dig för solexponering


Vad kan jag förvänta mig efter behandling?


Mindre kärlkan försvinna direkt efter behandlingen, större kärl bleknar gradvis under de kommande veckorna. Normalt upplever patienter en liten rodnad och/eller svullnad (som varar upp till 2 dagar) i det behandlade området. I sällsynta fall kan du få ett blåmärke runt det behandlade kärlet (blod samlas i kärlet). Kontakta i så fall din läkare.


Hur många behandlingar behöver jag?


Detta beror på antalet kärl som skall behandlas. En enda behandling är vanligast för de flesta enskilda kärl, även om vissa större kärl kan behöva en andra behandling. Din läkare kommer att kunna göra en mer exakt bedömning efter undersökning.